Chiropractie voor paarden

Verminderde beweeglijkheid van het gewricht

Een gewricht bestaat uit twee op elkaar aansluitende botdelen en de daarbij behorende structuren, zoals banden, spieren en pezen. Elk gewricht heeft een eigen normale beweeglijkheid. Deze beweeglijkheid kan beperkt worden door vele factoren. Men kan hierbij denken aan overbelasting van bepaalde gewrichten of pezen en aan verkrampte spieren. Een veel gezien probleem bij paarden is bijvoorbeeld wat men noemt “het vast zitten in de rug”, waarbij een verminderde bewegingsvrijheid en pijn gevonden wordt tussen twee opeenvolgende rugwervels.

Wanneer de normale beweeglijkheid van een gewricht beperkt is, wordt dit officieel door de chiropractor een “Vertebral Subluxation Complex” genoemd. Is er sprake van een verminderde beweeglijkheid ergens in het lichaam, dan moet het dier hiervoor compenseren op andere plaatsen in het lichaam. De zogenaamde “biomechanica” van het dier verandert. Er wordt bijvoorbeeld een lichte onregelmatigheid in de gangen gezien of het dier heeft een voorkeur voor één kant (asymmetrie). Door het niet optimaal en dus inefficiënt bewegen van het dier worden bepaalde delen van het lichaam overbelast. Langer aanhoudende overbelasting zal leiden tot blessures. Bij het paard kunnen nu de ernstige blessures zichtbaar worden gemaakt. We zien de afwijkingen op röntgenfoto en echobeeld. Deze blessures zouden voorkomen kunnen worden. Door de gewrichten met een verminderde beweeglijkheid in een vroeg stadium te behandelen kan de normale gewrichtsfunctie worden hersteld. Het dier blijft zich optimaal en efficiënt bewegen.

Het zenuwstelsel

Het zenuwstelsel is het eerste orgaan dat in een embryo in de baarmoeder wordt gevormd.  Het zenuwstelsel stuurt en controleert vervolgens het ontstaan en groeien van alle andere organen in de embryo. Deze grote invloed van het zenuwstelsel tijdens de ontwikkeling blijft ook gedurende het verdere leven erg belangrijk.

De chiropractor onderzoekt alle gewrichten, maar is met name gefocust op de wervelkolom en het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel bestaat uit een heleboel zenuwen die elektrische impulsen met informatie doorgeven. De wervelkolom vormt het frame waarbinnen het ruggenmerg met al zijn zenuwen loopt. Tussen de opeenvolgende wervels zijn er steeds zenuwen die van het ruggenmerg afsplitsen en uittreden.

Alles in het lichaam wordt dus aangestuurd door het zenuwstelsel. Door de zenuwen  gaat een continue informatiestroom over en weer van en naar alle spieren en organen. Zo is er bijvoorbeeld een continue informatiestroom over de lichaamshouding van het centrale zenuwstelsel naar de spieren en weer terug. Verder kan men bijvoorbeeld ook denken aan de continue informatie over de bloeddruk, de hartslag, de temperatuur, de blaasspanning, etc.

Doordat de zenuwen in- en uittreden tussen de wervels wordt het zenuwstelsel direct beïnvloed door een verminderde beweging tussen twee wervels onderling. Door het optimaliseren van de beweeglijkheid van de wervelkolom wordt dan ook de informatie geleiding via het zenuwstelsel sterk bevorderd en daarmee wordt een optimaal functioneren van de spieren, en ook de organen verkregen.

Behandeling

De chiropractische behandeling bestaat uit het geven van een zeer snelle en krachtige impuls, met een kleine uitslag en met een zeer specifieke richting, recht door het gewrichtsvlak van het gewricht met het probleem. Deze behandelwijze wordt door de chiropractor een “adjustment” genoemd. Erg belangrijk is dat het dier bij het behandelen volledig ontspannen is, zodat de impuls in het gewricht kan doordringen.

Dry Needling

Dry needling is de techniek die zich richt op het verhelpen van pijnlijke spieren met gevoelige knopen, de zogenaamde “triggerpoints”. Door met een dichte acupunctuurnaald (“dry needle”) deze triggerpoints aan te prikken bewerkstellig je dat deze punten verdwijnen en de spier zich ontspant.

Zo worden bijvoorbeeld bij een paard dat te veel op de voorhand loopt, knopen gevonden in de Latissimus dorsi oftewel de brede rugspier. Door deze punten te localiseren en aan te prikken kan de gevoeligheid verholpen worden. De spier zal ontspannen. Als er naderhand chiropractie wordt toegepast, zal deze behandeling ook beter aanslaan, doordat je beter doordringt in het desbetreffende gewrichten.

 

Twitter
Facebook